Kuunteluklubi

(Takaisin päivien pääsivulle)

 

YLEN RADIOATELJEEN KUUNTELUKLUBI TURUSSA KULTTUURINTUTKIMUKSEN PÄIVIEN YHTEYDESSÄ

lauantaina 17.12 klo 11.00—12.30 (EDU 1, Educarium, Assistentinkatu 5, Turku)

Klubilla esitetään ensimmäistä kertaa feature Kuka pelasti leivänjuuren? (käsikirjoitus ja ohjaus Helmi Järviluoma). Radioateljeen tuottaja, tuore Prix Italia -voittaja Harri Huhtamäki johdattelee keskusteluun ja toimii kuunteluklubin isäntänä.

Tervetuloa! Klubille vapaa sisäänpääsy.

RADIOATELJEE ESITTÄÄ:

YLE Radio 1
pe 13.4.2012 klo 22.05
su 15.4.2012 klo 13.00

KUKA PELASTI LEIVÄNJUUREN?
– murusia johtolankoina

Saamme selville sen, mikä on meillä todella merkityksellistä, juuri murusista, lipsahduksista puheessa, menneisyyden lukuvirheistä… F.R. Ankersmit
Kuka pelasti leivänjuuressa kysytään, mitä tapahtui Ylivieskan, Pohjois-Pohjanmaan, koko maailman parhaan ruislimpun taikinajuurelle. Juuren kertomuksesta on erilaisia jälkiä ja dokumentteja. Sen vaiheita historiallisten tapahtumien halki seurataan kuin salapoliisikertomuksessa ikään. Mikrohistoriasta siirrytään makrohistoriaan ja takaisin: feature ei pyri “tolstoilaiseen varmuuteen” vaan kaikkia taikinanjuuren etsinnässä ja asian tutkimuksessa ilmenevät esteet sisällytetään avoimesti kertomukseen. Dramaturgia on velkaa myös Marcel Proustille ja hänen pioneerityölleen aistimuistojen luonteen ymmärtämisen parissa. Tässä tapauksessa maku- ja hajumuisto vain ei liity Madeleine-leivokseen vaan tuhdin suomalaisen nälän kepittämisen keskeisen leivonnaisen, tuhdin ruisleivän haukkaamiseen.

Featuren ajallinen kaari ulottuu 1910—20-luvun vaihteesta 1990-luvun puoliväliin. Etappeina tässä välissä ovat 1930-luvun lama, edistyksellisen osuusliikkeen leipomon perustaminen Ylivieskaan ja leipomon ja koko EKA:n tuhoutuminen 1980-luvun Suomen juppiaikakauden sijoituskeinottelujen jälkimainingeissa. Mutta menetettiinkö leivän juurta sittenkään lopullisesti?

Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus on Helmi Järviluoman ja tekninen toteutus on Pekka Lapin. Kertojina ovat Laura Järviluoma ja Eero Saarinen. Tuottaja on Harri Huhtamäki.

Muusikot: Jarmo Huhta (dub), Erkki Säily (kitara), Meri Kytö (kontrabasso), Helmi Järviluoma (laulu/viulu), Leino Visuri (laulu).

Haastateltavat: Laimi Autio, Aino Leppälä, Pentti Kolari, Veijo Pälli sekä Pentti Keränen. Aukusti Kuneliuksen ja Leino Visurin haastattelut ovat peräisin Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkistosta ja Ylivieskan kotiseutuarkistosta.

Ohjelma sisältää proosakatkelmia Marcel Proustilta sekä otteita Nietti-Jussin ja Yrjö Lehtisen ylivieskalaisista arkkiveisuista ja runoista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s